Psihodieta – inovativen program za ljudi s prekomerno telesno težo

Prekomerna telesna teža ter z njo povezano nezadovoljstvo in slaba samopodoba, kljub poplavi raznovrstnih diet, znanju o zdravi prehrani in različnim možnostim za telesno aktivnost, še vedno ostaja zelo razširjena težava. Visok odstotek tistih (po nekaterih raziskavah celo višji od 90 %), ki jim uspe izgubiti telesno težo, jo po zaključku diete spet pridobi nazaj. Ob tem se pogosto pojavi še večje nezadovoljstvo, samopodoba se močno poslabša, občutki krivde in nemoči postanejo še močnejši. Zakaj je temu tako? 

KER FORMULA »HUJŠANJE = MANJ HRANE + VEČ GIBANJA«, PREPROSTO NE DRŽI.

Nasveti in programi za izgubo telesne teže se osredotočajo pretežno le na področje prehranjevanja in  telesne aktivnosti, izpuščajo pa zelo pomemben, velikokrat celo odločilen vidik pri izgubljanju ali ohranjanju telesne teže – psihološki vidik. Pozitivne spremembe namreč ne bodo trajne, če se bomo kaznovali z restriktivnim pristopom pri prehranjevanju in se mučili s potenjem v telovadnici. Potrebno je raziskati ter spremeniti odnos do sebe in svojega telesa ter ugotoviti, kateri so pravi vzroki našega nepravilnega prehranjevanja, ali želje po prenajedanju, ter kakšni so psihološki vzroki pomanjkanja motivacije za telesno aktivnost.

NOVA FORMULA: HUJŠANJE = MANJ HRANE + VEČ GIBANJA + MOTIVACIJA + OSEBNOSTNA SPREMEMBA

Psihoterapevtski pristop se je do sedaj v povezavi s prehranjevanjem osredotočal in uporabljal le na področju motenj hranjenja in se tam izkazal kot zelo uspešen. V zadnjem času se psihoterapevtski pristop širi na področje pomoči pri izgubi in vzdrževanju telesne teže. Če upoštevamo, da ima vsak posameznik svojevrsten odnos do svojega telesa, prehranjevanja ter telesne aktivnosti, ta odnos pa je povezan z njegovo psihološko strukturo, načinom mišljenja, čustvovanja in vedenja, lahko zaključimo, da je psihoterapevtska obravnava pri izgubi ali vzdrževanju telesne teže, nadvse pomembna. Potrebno se je zavedati tudi dejstva, da k povišanju telesne teže zelo pogosto in pomembno prispevajo psihične težave (stres, depresija, anksioznost, nezadovoljstvo, travmatične izkušnje, disfunkcionalna prepričanja…), dalj časa trajajoča neprijetna čustvena stanja lahko vodijo v prenajedanje ali čustveno prehranjevanje (ko hrana služi kot orodje za tolažbo, utišanje jeze, premagovanje dolgčasa…), nekateri pa ugotovljajo tudi, da jim prekomerna teža prinaša varnost ter jim nudi nekakšen “ščit” pred zunanjim svetom.

Program “Psihodieta” predstavlja celostni pristop pomoči pri izgubi in vzdrževanju telesne teže. Vsebina programa zajema področje prehranjevanja (zakaj diete ne delujejo, kako prepoznamo in zaustavimo čustveno prehranjevanje in prenajedanje, kateri način prehranjevanja nam ustreza, kako se motiviramo za dolgoročno spremembo v prehranjevanju…), področje telesne aktivnosti (vzroki odpora proti telesni aktivnosti, kakšna telesna aktivnost bi nam najbolj ustrezala, kako ohranjati motivacijo za telesno aktivnost…), največji poudarek pa je namenjen psihološki povezavi med odnosom do sebe ter telesno težo (odkrivanje disfunkcionalnih prepričanj, ki vzdržujejo prekomerno telesno težo, odkrivanje vzrokov, ki onemogočajo izgubo telesne teže, spoznavanje načinov, na katere lahko spremenimo življenjski slog ter izboljšamo samopodobo…).

Program obsega 12 skupinskih dvournih srečanj, skupine obsegajo 5-8 članov. Cena programa je 450 €, v ceno je vključenih 24 ur skupinske obravnave, uvodni razgovor ter gradivo, ki ga boste prejeli na vsakem od srečanj.

Program se izvaja tudi individualno. V tem primeru se na uvodnem razgovoru dogovorimo o številu in poteku srečanj. Cena enega srečanja je 60 €.

Za vključitev v program »Psihodieta« ter podrobnejše informacije o programu, me, prosim, kontaktirajte preko telefona ali elektronske pošte.